Pickleball Rules People Get Wrong

Pickleball has a short rulebook and a long list of arguments. These are the rules that actually start fights on courts: the ones people are sure they know, explained by the people who are sure they know them differently. Each one below is the myth, then what the USA Pickleball rulebook says.

TL;DR: the 10 myths, corrected
  • You CAN stand in the kitchen: you just can't volley from it.
  • Momentum counts after the volley: fall into the kitchen and the point is gone.
  • Anything touching you counts: paddle, hat, even your partner.
  • The two-bounce rule covers only two shots: the return and the third shot.
  • Only the serving team scores: that's why doubles starts 0-0-2.
  • Volley serves have three contact rules: upward arc, below the waist, paddle head below the wrist.
  • Line = in: except the kitchen line on a serve.
  • Net-cord serves are live: no re-serves since 2021.
  • Wrong score call? Play it out. Stopping the rally is a fault.
  • You get timeouts: two per game to 11, one minute each.

1. "You can never step in the kitchen"

What people think: the non-volley zone is lava. Step in there and you've broken the rule.

What's actually true: you can stand in the kitchen all day. Take a nap in there. The rule only covers volleys: balls you hit before they bounce. USAP Rule 9.A says all volleys must be initiated outside the non-volley zone, and Rule 9.B makes it a fault if you or anything touching you is touching the NVZ (including its line) during a volley. But nothing in the rulebook stops you from walking into the kitchen to play a ball that already bounced, or from camping there between rallies while a ball rolls through. The restriction is on the shot, not the real estate.

2. "The volley was clean, so my momentum doesn't matter"

What people think: once the ball leaves your paddle, the volley is over and your body can do whatever it wants.

What's actually true: the act of volleying includes your swing, your follow-through, and your momentum (Rule 9.B.1). If that momentum carries you into the kitchen after the volley, it's a fault, even if the ball is already dead (Rules 9.C and 9.C.1). The classic heartbreaker: you crush a volley from behind the line, it wins the point, then you stumble forward and your foot grazes the kitchen line. You just lost the point you won. This is the single most disputed call in recreational pickleball, and the rulebook is blunt about it.

3. "As long as my feet are behind the line, I'm fine"

What people think: kitchen faults are about feet. Keep your toes behind the line and you're legal.

What's actually true: while volleying, the fault covers you and everything connected to you. If your paddle scrapes the kitchen on the follow-through, fault (Rule 9.B.2). If your hat falls off and lands in the kitchen during the volley, fault. And the one that starts real shouting matches: if your partner is standing in the kitchen and you touch them during your volley, that's your fault (Rule 9.C). It looks completely legal, which is exactly why it gets argued.

4. "The two-bounce rule lasts the whole rally"

What people think: the ball has to bounce on every exchange, or that the serving team must always let the return bounce... wait, actually that part's right. Sort of. People botch this both ways.

What's actually true: exactly two shots must bounce, and they're specific ones. Bounce one: the return of serve, on the receiving side. Bounce two: the serving team's next shot (the third shot of the rally), on the serving side. After that, both teams can volley or play off the bounce for the rest of the rally. The rule exists to kill the serve-and-volley advantage. Without it, the serving team would just rush the net and smash. The common fault version: the server's partner gets eager, runs up, and volleys the return of serve out of the air. Dead ball, fault, point over.

5. "Doubles starts 0-0-1" and "we scored on your serve"

What people think: new players expect tennis-style scoring: both teams take turns, both teams can score, and each team gets two servers from the start.

What's actually true: traditional pickleball uses side-out scoring: only the serving team can score, and only by winning a rally. Win a rally while receiving and you get... nothing, except the serve. To borrow from Billy Madison: "I award you no points, and may God have mercy on your soul." And doubles starts 0-0-2 because the first serving team only getsone server (per the service sequence rules, USAP Section 4.B). The "2" means the second server is already up, so losing the first rally hands the serve straight to the other team. One caveat if you watch pro pickleball: PPA Tour matches use rally scoring, which is why broadcasts will confuse you. Rec play is side-out.

6. "Any underhand serve is legal"

What people think: as long as it's underhand and behind the baseline, the serve is fine.

What's actually true: the volley serve (hit out of the air, no bounce) has three contact requirements, and all three have to be true: the paddle must be moving in an upward arc at contact, contact must be below the waist, and the paddle head must be below the wrist. Side-spin serves and wristy snap serves often fail one of these. Foot rules: at least one foot must be behind the baseline at contact, inside imaginary extensions of the sidelines. That's the only place the rulebook tells you where to stand. Release rules: no bouncing the ball before a volley serve, no adding spin on the release, and the release has to be visible. The escape hatch is the drop serve: let the ball bounce first (a dead drop, no added force or spin), and all the contact restrictions disappear.

7. "It hit the line: it's out"

What people think: a ball that touches a line is out, like calling a ball "on the line" out in tennis... which, for the record, is also wrong in tennis.

What's actually true: a ball touching any part of any court line is in: the lines are part of the court (USAP Rule 6.A). There is exactly one exception: on the serve, the kitchen (non-volley zone) line counts as out. A serve landing on it is short and a fault (Rule 6.B). Also worth knowing: line calls belong to the receiving side on their half of the court, and the Code of Ethics for Line Calling says the benefit of the doubt goes to your opponent. If you didn't clearly see it out, it was in.

8. "The serve hit the net: take it again"

What people think: tennis players especially expect a let re-serve when the serve clips the net.

What's actually true: since 2021 there are no let re-serves in pickleball. If the serve clears or touches the net and lands in the correct service box, the ball is live. Play it (USAP Rule 4.A.6). If it hits the net and lands in the kitchen or out, it's a fault like any other bad serve. Receivers who yell "let!" and stop playing a live ball are just donating the point.

9. "Wrong score: stop play and redo the point"

What people think: the server calls the wrong score, so someone catches the ball mid-rally and demands a do-over.

What's actually true: a wrong score call has to be corrected before the serve, or you live with it through the rally. Once the serve is made, play continues to the end and the correction comes before the next serve (USAP Rule 4.K). Catching the ball or stopping play after the serve because of a wrong score call is itself a fault: you lose the rally. The related one: the wrong player serving or players out of position. In officiated play, the referee confirms the correct server and positions before calling the score (Rule 4.B.9). If you suspect a position error, raise it before the serve, not after you've lost the point.

10. "There are no timeouts in rec play" / "we switch sides at 6"

What people think: timeouts are a tournament thing, and everyone switches ends when someone hits 6.

What's actually true: timeouts are yours in any game. Each team gets two 1-minute timeouts per game to 11 or 15 (three for games to 21), and any player can call one before the serve (USAP Rule 10.A). Medical timeouts get up to 15 minutes (Rule 10.B). Nobody in rec play calls them, which means nobody in rec play knows they can, usually right when they need one. As for switching sides: teams switch ends between games, and mid-game only in the deciding game: in a best-of-3 to 11, you switch when the first team reaches 6 in game three (rulebook Section 5.B, Change of Ends). Switching at 6 in games one and two is just... not a rule.

Frequently asked questions

What is the kitchen rule in pickleball?

You may not hit a volley (a ball that has not bounced) while you or anything touching you is touching the non-volley zone or its line (USAP Rule 9). You ARE allowed to stand in the kitchen any other time: for example, to play a ball that bounced there. If your momentum carries you into the kitchen after a volley, even after the ball is dead, it is still a fault (Rule 9.C).

How does scoring work in pickleball?

Traditional pickleball uses side-out scoring: only the serving team can score, and only when they win a rally. Doubles games start at 0-0-2 because the first serving team only gets one server (the second server is already up), so losing the first rally hands the serve to the other team. Note that PPA pro matches use rally scoring, which is different.

What is the two-bounce rule in pickleball?

Exactly two shots in each rally must bounce: the return of serve (bounce one, on the receiving side) and the serving team's next shot (bounce two, on the serving side). After those two bounces, both teams may volley or play the ball off the bounce. The rule exists to prevent serve-and-volley dominance.

Is a pickleball in or out if it hits the line?

In. A ball that touches any part of any court line is in (USAP Rule 6.A). The one exception: on the serve, the non-volley zone (kitchen) line counts as out: a serve landing on it is short and a fault (Rule 6.B).

What happens if the wrong score is called in pickleball?

If the server calls the wrong score, fix it before the serve or live with it through the rally. Once the serve is made, play continues to the end of the rally and the correction is made before the next serve (USAP Rule 4.K). Stopping play after the serve because of a wrong score call is itself a fault: you lose the rally.

Related: pickleball etiquette: the unwritten rules · all learning guides